Co jsme dodali?

V Karlovarské krajské nemocnici jsme modernizovali plynovou kotelnu a přípravnu teplé vody, instalovali kogenerační jednotky, novou vzduchotechniku, modernizovali kuchyň, došlo k výměně osvětlení a úsporným opatřením na vodě.

  • Modernizace technologií nemocničních budov za 66 mil. Kč.

  • Garantovaná roční úspora 8 mil. Kč na výdajích za teplo, elektřinu, plyn a vodu.

  • Celkově se náklady na vytápění sníží téměř o 33 %, spotřeba elektřiny ze sítě klesne o 31 % a spotřeba vody o 12 %.

  • Ekologickým přínosem projektu je roční snížení spotřeby vody o 4 436 m3 a pokles emisí CO2 o 1 833 tun.

  • Důležitou změnou bylo osazení topných těles ve vybraných místnostech automaticky ovládanými ventily. Díky tomu lze nyní nastavit teplotu podle způsobu využití. Klíčovým prvkem celého systému je důsledný energetický management.

„Na začátku tohoto projektu byla otázka, jak vyřešit kotelnu na hranici životnosti. Nakonec se do konce roku 2019 podařilo modernizovat velkou část energetiky nemocnice a náklady splácíme z budoucích úspor. Načasování bylo skvělé. Na řešení většího technického problému by v loňském roce nebyl čas ani prostor,“ vzpomíná ředitel Karlovarské krajské nemocnice Josef März.

„Projekty, jako ten v Karlovarské krajské nemocnici, uvidíme v Česku čím dál častěji. Ceny energií rostou a zákazníci hledají možnosti, jak uspořit. ČEZ ESCO pomáhá s úspornými a ekologickými opatřeními firmám, obcím, krajům, školám nebo nemocnicím. Právě nemocnice jsou pro projekty EPC ideální. Jde o rozsáhlé areály s velkou a kontinuální spotřebou, při jejichž výstavbě se většinou na energetickou úspornost moc nehledělo, a proto jsou tu obrovské možnosti, jak ušetřit,“ říká Kamil Čermák, generální ředitel ČEZ ESCO.