12. 12. 2018

ČEZ ESCO získává majoritu ve společnosti Spravbytkomfort, která zajišťuje dodávky tepla pro 23 000 domácností v Prešově. Slovensko je pro ČEZ ESCO dalším přirozeným trhem, na kterém už působí v segmentu dodávek elektřiny a plynu i produktů moderní energetiky, jako jsou například komplexní energetické úspory. Transakci již schválil antimonopolní úřad.

ČEZ ESCO má přes 1800 zaměstnanců, je součástí Skupiny ČEZ a největší společností ve středoevropském regionu zaměřenou na energetické úspory, inovace a výstavbu i provoz energetických zdrojů. Zaměřuje se na chytrou a moderní energetiku, která pomáhá firmám, městům i samosprávě významně zefektivnit hospodaření s energiemi. Na Slovensku již ČEZ ESCO působí prostřednictvím dceřiné společnosti ČEZ Slovensko, která dodává elektřinu a plyn více než 2000 firemním zákazníků. Významné zakázky ČEZ ESCO na Slovensku realizovala i prostřednictvím dalších dceřiných společností.

Společnost ENESA například v nemocnicích v Dunajské Stredě, v Trebišově a Svidníku uskutečnila projekty komplexních energetických úspor formou EPC. Společnost AZ Klima zas dodala vzduchotechnické jednotky například pro haly továren na výrobu automobilů Jaguar Land Rover, KIA Motors a PSA. V průmyslovém areálu v Kysuckém Novém Městě také připravuje projekt velké rozvodny pro potřeby více než 60 firem.

Česká a slovenská energetika mají společnou historii i budoucnost a Slovensko je pro ČEZ ESCO přirozeným trhem, na kterém chceme expandovat. Na Slovensku již působíme prostřednictvím našich dalších dceřiných společností a akvizicí podílu ve společnosti Spravbytkomfort pokračujeme v naplňování naší strategie pro tento trh,“ říká generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák. „Společnost Spravbytkomfort nás zaujala moderními a ekologickými zdroji tepla založenými na plynu a biomase, včetně kogeneračních jednotek.“

Jsem ráda, že v rámci energetiky půjdeme dál s kvalitním a silným partnerem. Věřím, že cena a kvalita budou nadále pro občany ty nejlepší,“ říká primátorka Prešova Andrea Turčanová.

„Rozhodnutí ČEZ ESCO vstoupit do Spravbytkomfort je potvrzením toho, že jsme silným a zajímavým hráčem na slovenském teplárenském trhu.  Jsme rádi, že po třinácti letech úspěšné spolupráce s  rakouským partnerem přichází do Prešova nový, silný a atraktivní partner, jakým ČEZ ESCO je. Skupina ČEZ patří mezi deset největších energetik v Evropě a s provozováním teplárenských systémů má obrovské zkušenosti, ze kterých chceme v budoucnosti čerpat,“ vysvětluje Natália Banduričová, předsedkyně představenstva Spravbytkomfort.

ČEZ ESCO získává ve firmě Spravbytkomfort podíl 55 procent, zbylých 45 procent zůstává městu Prešov. Prodávající většinového podílu, společnost Facilitycomfort vlastněná městem Vídeň, se chce ve svém podnikání soustředit na rakouský trh.

Společnost Spravbytkomfort je hlavním výrobcem a dodavatelem tepla v Prešově, kde provozuje tři výtopny a 43 blokových kotelen. K vytápění používá ekologicky šetrná paliva: biomasu a plyn. Teplo dodává do 23 000 bytových jednotek a 90 veřejných budov. V minulém roce dosáhla tržeb téměř 17 milionů eur. Součástí akvizice je i převzetí společnosti Serviskomfort, která se zabývá technickým facility managementem zařízení společnosti Spravbytkomfort a servisními službami pro spravované objekty.