8. 12. 2017

Nemocnice bude ročně spořit 188 400 eur a tuto částku má garantovanou přímo ve smlouvě od poskytovatele, kterým je společnost ENESA, dcera ČEZ ESCO.

„Projekt v Nemocnici Dunajská streda je jedním z nejzajímavějších, které jsme na Slovensku realizovali,“ říká generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák. „Energetické projekty, kterým se říká EPC, mají tu výhodou, že jsou úspory nejen smluvně garantované, ale investice se splácejí přímo z ušetřených peněz za energie.“

Doposud byl celý areál nemocnice vytápěn teplem z centrální parní kotelny na okraji areálu nemocnice, které do jednotlivých budov putovalo rozsáhlou sítí potrubí.  Nyní je teplo vyráběno v nové centrální teplovodní kotelně přímo v suterénu budovy nemocnice. Pro ostatní vzdálenější objekty byly vybudovány samostatné zdroje tepla. Cesta tepla se tak značně zkrátí, čímž se sníží ztráty, které zde vznikaly.

Celková investice činila 845 000 eur a prostá návratnost je 4,5 roku. Od září 2017 by roční spotřeba plynu měla klesnout o 4 321 MWh. Roční úspora vody by se měla pohybovat okolo 3 900 m3, což je 1,5 olympijského bazénu.

„Vedle toho, že snížíme spotřebu energií, zabezpečíme také spolehlivou funkčnost topného systému a tepelnou pohodu pro naše zaměstnance, pacienty a návštěvníky. Z uspořených peněz splatíme investici a můžeme zakoupit i potřebné diagnostické a terapeutické přístroje.“ vysvětluje přínosy projektu Andrea Čarabová, manažerka provozu sítě nemocnic Sveta zdravia.

Konec přetápění

Výrazné snížení spotřeby plynu přinese možnost zónové regulace v lůžkových odděleních a nově nainstalovaný systém individuální regulace teploty v ordinacích a vyšetřovnách na poliklinice. Pro pacienty to bude znamenat, že při dodržení tepelného komfortu nebude docházet ke zbytečnému přetápění nebo nedotápění těchto místností. Systém odstraní také problém přetápění chodeb, veřejných WC a dalších místností, kde se dlouhodobě nikdo nezdržuje. Místnosti v poliklinice jsou využívány jen pro určitou část dne, proto budou mít nastaveny individuální topný režim, který je možné kdykoli upravit.

„Dokončením instalace úsporných opatření nám teprve začíná vlastní práce, dosažení garantovaných úspor. Pro Svet zdravia to dopadne pozitivně v každém případě, výši úspor mají smluvně zaručenou.  Pro nás to znamená neustálé sledování a ladění systémů vytápění nemocnice. Ze zkušeností získaných z řady projektů víme, že po prvním roce se díky důslednému energetickému managementu daří zvýšit úspory o další 2 až 4 procenta,“ vysvětluje ředitel ENESA Ivo Slavotínek.

Nemocnice ušetří kromě energie také na opravách, provozu a údržbě nových kotelen a dalšího zařízení. Součástí poskytovaných služeb je i energetický management. Nemocnice bude mít informace v přehledné formě nepřetržitě k dispozici prostřednictvím aplikace, která upozorňuje mj. na přetopené a nedotápěné zóny. Veškerá data o vytápění se budou ukládat. Jejich podrobná analýza pak pomůže odhalit místa s potenciálem dalších úspor energie.

Projekt je řešen formou energetických služeb se zárukou úspor (angl. EPC). To znamená, že investice do realizace energeticky úsporných opatření je hrazena z budoucích úspor, které má nemocnice garantovány smlouvou. Pokud by úspora energie byla menší, rozdíl doplatí poskytovatel. První výsledky projektu budou známy na konci topné sezony, tedy v dubnu 2018.

Dunajská Streda je po Trebišově a Svidníku třetí nemocnicí sítě Svet zdravia modernizovanou metodou EPC od ČEZ ESCO. Celková roční úspora v těchto třech nemocnicích je téměř 500 000 eur.

O nemocnici Svet zdravia Dunajská streda:

Síť nemocníc Svet zdravia provozuje nemocnic v Dunajské Strede od července 2015. Nemocnice má 34 tisíc m2 podlahové plochy a poskytuje ambulantní a lůžkovou zdravotní péči na 14 odděleních. Má 434 lůžek a víc než 12 tisíc hospitalizovaných pacientů ročně. Kromě opatření na úsporu energií realizuje i modernizace lůžkových oddělení a obnovuje přístrojové vybavení.