25. 4. 2017

14. 3. 2017

Třinec slavnostně pokřtil 10 nových elektrobusů pro městskou hromadnou dopravu. Stal se tak lídrem městské elektromobility v Česku – nikde jinde tak početnou flotilu nemají. Slavnostní křest proběhl 9. března 2017 jako součást Dne elektromobility, při němž lidé mohli obdivovat také elektromobily a elektrovozítka různých výrobců a některé si i vyzkoušet. Partnerem projektu Smart City Třinec neboli Třinec i ty, jak si vše přejmenovali pod Beskydami, je společnost ČEZ ESCO.

„Čistá doprava je jednou z priorit našeho konceptu chytrého města. Doprava se v našem městě významně podílí na prašnosti a kvalitě ovzduší a každý krok, který učiníme pro zlepšení ovzduší, je důležitý. Vytváříme vhodné podmínky pro železniční dopravu, podporujeme cyklodopravu a v současné době věnujeme velkou pozornost elektromobilitě. V Třinci se o elektromobilitě nejen mluví, ale už máme konkrétní výsledky,“ uvedla starostka Třince Věra Palkovská s tím, že v podpoře elektromobility bude Třinec pokračovat i nadále nejen formou osvěty, ale i podporou individuální elektromobility.

Nové, dvanáctimetrové elektrobusy Škoda Perun provozuje společnost Arriva, která se tak stala největším provozovatelem elektrobusů v Česku. Kromě deseti nových elektrobusů pro Třinec provozuje dva v Praze a další dva v Krnově a jeho okolí.

Elektrobusy mají kapacitu 75 cestujících, disponují výkonnou klimatizací, jsou nízkopodlažní a jsou vybaveny nástupní plošinou pro vozíčkáře. „Teď v první fázi nasadíme elektrobusy především na linky číslo 701 až 708. Chceme, aby se co nejvíce vyskytovaly v centru města a na třineckých páteřních třineckých linkách,“ říká ředitelka Arrivy Morava Pavla Struhalová. „Na jedno nabití ujedou v praxi 110 – 130 kilometrů, záleží však na charakteru a profilu trasy, na které se pohybují. Nabíjet je budeme vždy přes noc, v depu máme instalováno 10 nabíječek. Vozy se nabíjí maximálně pět hodin.“

Dne elektromobility se kromě zmíněných zúčastnili také ministr financí Andrej Babiš, ministr životního prostředí Richard Brabec, hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, generální ředitel společnosti Arriva Transport Česká republika Daniel Adamka, ředitelka společnosti Arriva Morava Pavla Struhalová a generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

„Elektromobilita je nezvratným trendem, který sále více vnímáme i v České republice a jehož výhody využívají jak samotní uživatelé elektromobilů, tak ostatní občané. Náklady na jeden ujetý kilometr ujetý v elektromobilu se pohybují mezi 30 a 70 haléři, což znamená oproti benzinu a naftě úsporu až 70 procent provozních nákladů. Zejména pro obyvatele měst pak elektromobilita znamená výhody v podobě nulových emisí a nízké hladiny hluku. Chytré město se v budoucnu prostě neobejde bez chytré dopravy. Pro Českou republiku může mít elektromobilita ale ještě jednu výhodu – díky rozvinutému automobilovému průmyslu i energetickému sektoru máme možnost se stát regionálním centrem pro rozvoj technologií souvisejících s elektromobilitou, na čemž nyní ČEZ ESCO usilovně pracuje," řekl po křtu elektrobusů generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Jedním z kmotrů elektrobusů se stal také ministr životního prostředí Richard Brabec. „Na severní Moravě se k zátěži z dopravy přidává velkou měrou navíc ještě průmysl a znečištění z domácího vytápění. Právě města a obce hrají klíčovou roli v regulaci dopravy a při zavádění opatření, která sníží její emise, ať už v hromadné dopravě, či využitím alternativních pohonů u vozidel v městských službách. Jejich aktivita v této oblasti je nesmírně důležitá a město Třinec patří určitě mezi ty velmi aktivní,“ uvedl k tématu ministr životního prostředí Richard Brabec.

Jako součást Dne elektromobility proběhla také odborná konference na stejné téma za účasti hostů z ministerstev, měst a obcí a firem z regionu.

Vladislav Sobol, mluvčí Skupiny ČEZ, a Šárka Szlaurová, mluvčí Třince