10. 11. 2017

Když energetika běží samospádem, proděláte

1. 11. 2017    Komora.cz    str. 26   Téma - odpady, energie, smart city

Není nic výjimečného, že firmy, které v běžném provozu řeší i drobné výdaje, plýtvají z neznalosti v nákladech za energie. Zastaralé rozvody, špatná cirkulace vzduchu, zastaralé spotřebiče a osvětlení, to vše se podepíše na konečném účtu. S Kamilem Čermákem jsme hovořili nejen o tom, jak optimalizovat náklady na energie.

Jste prezentováni jako budoucnost energetiky. Čím konkrétně se vlastně zabýváte?

Naším primárním cílem je hledání příležitostí v oblasti nové decentralizované energetiky v Česku a na Slovensku. Naše sesterská firma Elevion nabízí obdobné služby v Německu. Zákazníkům, mezi kterými jsou korporace i malé firmy, velká města i obce, poskytujeme veškerá řešení energetických potřeb. Jedná se o výstavbu kogeneračních jednotek, zajištění vzduchotechniky, instalaci střešních solárních elektráren, chytré osvětlení nebo komplexní projekty energetických úspor na klíč.

Jsme odpovědní za návrh, realizaci a v některých případech i provoz. To znamená, že vždy musíme pracovat maximálně kvalitně - nemáme se totiž na koho vymlouvat. Dosavadní zkušenosti a zpětná vazba od zákazníků přitom ukazují, že takový přístup na lokálním trhu doposud chyběl. 

Máte krátkou historii, ale úspěšnou, že?

Vznikli jsme v roce 2014. Od té doby jsme prošli významným rozvojem a odbavili stovky projektů. Rosteme i díky cíleným akvizicím, a tak dnes máme už deset dceřiných společností, které nám pomohly zajistit know-how a odbornost v řadě důležitých oblastí. Díky tomu jsme dnes víc než jen poskytovatelem parciálních služeb a produktů. Velkým zákazníkům totiž dokážeme nabídnout řešení veškerých jejich energetických potřeb, nehledě na to, zda potřebují pouhé zajištění komodit, touží po energetických úsporách nebo si přejí kompletní řešení energetického managementu. To vše umíme zajistit z jednoho místa, přičemž zákazník komunikuje s jediným dodavatelem.

Nedávno jste založili dceřinou společnost zaměřenou přímo na bytové domy, kromě toho však tvoří důležitou součást vaší růstové strategie především akvizice...

Naší poslední akvizicí je zavedená společnost KART, která na trhu působí už pětadvacet let a se sto čtyřiceti zaměstnanci se zabývá technickou správou budov. Další nedávnou velkou akvizicí byla koupě stoprocentního podílu ve společnosti AZ Klima. Jde o největší českou firmu působící v oblasti HVAC - topení, vzduchotechnika a klimatizace. Co se týče plánů do budoucna, tak zvažujeme i další akvizice a s nemalými ambicemi se teď chystáme i na Slovensko.

Když zůstaneme u energií, primární je asi cena. Co byste poradil majiteli firmy s vysokými účty za elektřinu?

Zavolat si k nám, protože právě snižování firemních výdajů za elektřinu je naší specialitou. Funguje to tak, že se nejdřív seznámíme s tím, jak zákazník s energiemi nakládá. V každé firmě je to individuální. Pak předložíme návrh úsporných opatření. Už samotný monitoring energetického hospodářství většinou vede k velkým úsporám. Sledováním spotřeby energií zjistíme například odchylky od ideální situace, porovnáme spotřebu s očekávanými a historickými hodnotami apod. Je to jako se vším - půlka řešení spočívá v tom, že si člověk vůbec uvědomí, že prostor pro úsporu existuje. V případě, že v provozu zákazníka potenciál úspor objevíme, předkládáme návrh řešení a pak se pouštíme do realizace. Každý dnes ví o zateplování, ale to bývá většinou investičně poměrně nákladná věc. Obvykle lze úspor efektivněji dosáhnout modernizací zařízení, snížením ztrát v rozvodech a lepší organizací nakládání s energiemi. Krásným příkladem jsou projekty EPC, kdy námi navržené úspory garantujeme ve smlouvě a investice se pak splácejí přímo z peněz ušetřených za provoz. Po dokončení investiční fáze se následně staráme o provoz a kontrolujeme, že vše běží, jak má. Zákazník se o nic starat nemusí. Ušetří se někdy patnáct procent, někdy ale i polovina nákladů za energie, což v případě velkých provozů může přesáhnout i deset milionů korun ročně.

Lze zobecnit, kde jsou největší žrouti energií ve firmách? Co bývá největším problémem?

Většinou je to o tom, že majitelé firem se zcela logicky soustředí na svůj core byznys, ale podnikovou energetiku, které tolik nerozumí, nechávají běžet samospádem. Dochází tak k bizarním situacím, že firma v běžném provozu řeší drobné, ale v energetice zbytečně doslova protopí kalhoty. Obvyklým problémem jsou zastaralé a vysoce ztrátové rozvody tepla. Často navíc vedou i tam, kde topit není vůbec potřeba. A to nemluvím o špatné cirkulaci vzduchu, zastaralém osvětlení nebo o tom, jak se technika spravuje...

Dá se provoz firemních energetických zařízení outsourcovat?

Ano, je to dokonce poměrně časté. My provozujeme pro naše zákazníky téměř 1 300 energetických zařízení. Dokážeme se postarat o jejich bezpečný a efektivní provoz, případně i o provoz celé lokální distribuční soustavy. Je to jedna ze služeb, kde dává outsourcing opravdu smysl. Odborník zajistí bezpečnost dodávky elektřiny bez výpadků a dokáže zařízení optimalizovat tak, aby to vycházelo lépe i finančně.