23. 7. 2018

To představuje ztrátu zhruba půl miliardy korun ročně. Vychází to z analýzy Deloitte, která je součástí studie Jak na energetické úspory ve veřejné správě, zpracované sítí firem a organizací UN Global Compact Česká republika. Na studii se podílela i společnost ČEZ ESCO.

Ve vlastnictví a v užívání ústředních vládních institucí je celkem 775 budov identifikovaných pro renovaci. Z toho 586 z nich nesplňuje požadavky na klasifikační třídu C (úsporná). Ve více než 75 % budov, o celkové ploše přes 1,5 milionu m2, tedy nedochází k efektivnímu využívání energie. Pokud by všechny tyto budovy vyhovovaly energetické třídě C a vyšší, stát by v průměru za provozní energetické výdaje

v budovách ústřední státní správy ušetřil zhruba 500 milionů korun ročně.

Data pro ostatní veřejné budovy chybí. V případě, že by byly ve stejném stavu jako budovy ústředních vládních institucí, stát by každoročně přicházel o dalších cca 12 miliard Kč, které by mohly být využity efektivněji.

Jedním ze způsobů, jak snadno tuto situaci změnit, jsou například projekty energetických úspor se zaručeným výsledkem (EPC), kdy poskytovatel řešení úsporu přímo garantuje ve smlouvě, a investiční opatření se splácejí ze samotné úspory.

Studie Jak na energetické úspory ve veřejné správě vznikla ve spolupráci Deloitte a ČEZ ESCO (Energy Service Company), UN Global Compact, Glopolis, Veolia, Vodafone, ČVUT UCEEB a NCEÚ.

Kompletní studii naleznete zde