16. 8. 2019

Instalaci vnořených kogeneračních jednotek do systému centrálního zásobování teplem má za sebou tepelné hospodářství v Nového Boru. Tato významná proměna by měla znamenat stabilizaci ceny tepla pro koncové zákazníky. Dodavatelem řešení a investorem dvou kogeneračních jednotek, a to v kotelnách ve Wolkerově ulici a Rumburských hrdinů je společnost ČEZ Energo, která je společnou dcerou ČEZ ESCO a třebíčského výrobce kogeneračních jednotek TEDOM. Vyrobeno tepelnou energii bude odebírat společnost TEPLO Nový Bor, jež provozuje zdejší systém centrálního zásobování teplem. Elektřina z kogeneračních jednotek pak bude putovat do distribuční sítě.


„Pro město je to velice výhodné, protože do vybudování a provozu kogenerací nemuselo nic investovat ze svého, přičemž nesporným ziskem pro nás bude dlouhodobě stabilní dodávka tepla za garantované ceny. Navíc tepelné hospodářství získalo tu nejmodernější technologii, která existuje,“ říká starosta Nového Boru Jaromír Dvořák. Jeho slova doplňuje ředitel společnosti TEPLO Nový Bor Milan Přívratský: „Naším cílem do budoucna je stabilizovat ceny tepla a kogenerace je jednou z možností, jak toho dosáhnout. Tento způsob výroby tepla je nejen ekologický, ale může zároveň přinášet úsporu pro občany.“

Kogenerační jednotky (z anglického slova cogeneration, tedy spolu-výroba) jsou minielektrárnami a miniteplárnami, v nichž se společně vyrábějí elektřina i teplo. „Jedná se o moderní technologii, která šetří palivo a navíc garantuje vysokou účinnost využití energie, která přesahuje 90 procent. V praxi to znamená nejen finanční úsporu, ale i vyšší ekologičnost. Jako palivo je navíc využíván plyn, což je výrazně šetrnější zdroj než uhlí,“ potvrzuje výše uvedené generální ředitel ČEZ Energo David Bauer s tím, že zatímco u klasických elektráren uniká teplo bez využití do okolí, kogenerační jednotka ho dále využívá. Zjednodušeně řečeno, kogenerační jednotka umožňuje provozní úsporu za cenu tepla a je zároveň šetrná k životnímu prostředí.

Dvě kogenerační jednotky pro Nový Bor přitom dosáhnou celkového výkonu 2 200 kWe. Větší z nich o výkonu 2000 kWe je umístěna v kotelně Wolkerova, druhá o výkonu 200 kWe se nachází v kotelně v ulici Rumburských hrdinů. Smlouva na dodávku tepelné energie pro společnost Teplo Nový Bor, spol. s r. o., je uzavřena na dobu 15 let s předpokládanou roční dodávkou tepla 24 700 GJ. Stejnou délku trvání má i nájemní smlouva. Vyrobená elektřina bude putovat do distribuční sítě a teplo přímo odběratelům v Novém Boru.

ČEZ Energo v současné době provozuje již 126 kogeneračních jednotek v 73 lokalitách po celé ČR s celkovým instalovaným elektrickým výkonem (aktuální stav) 106 031 kWe. Jejich celkový tepelný výkon je 131 464 kWt. Plynové minielektrárny a miniteplárny dosud vyrobily 1 340 GWh elektřiny a 7 570 TJ tepla. Jednotky jsou zapojené do společné virtuální elektrárny s jednotným řídicím systémem.