Co jsme dodali?

V Kongresovém centru Praha (KCP) běží od roku 2015 jeden z technologicky nejkomplexnějších energeticky úsporných projektů v ČR. Ten v roce 2023 doplnila FVE o instalovaném výkonu 936 kWp, kterou získalo KCP bez jakýchkoliv investičních nákladů.

  • Projekt energetických úspor formou EPC garantuje KCP roční úsporu nejméně 24 milionů korun.

  • Celková dosažená úspora po 7 letech fungování projektu je 209 milionů korun, což znamená snížení nákladů na elektřinu, plyn a vodu o více než 35 procent.

  • EPC projekt má rovněž ekologický přínos, emise CO2 se za 10 let, což je doba trvání projektu, sníží o 72 000 tun.

  • Fotovoltaická elektrárna pokryje 10 % roční spotřeby KCP.

„Kongresové centrum Praha je příkladem velmi úspěšného projektu energetických úspor se zárukou. Fotovoltaika na střeše budovy ještě sníží náklady za energie, navíc klesne i celková uhlíková stopa objektu. Doufám, že efektivita úsporného projektu v Kongresovém centru bude motivovat další majitele podobných objektů v našich městech a obcích, aby nad realizací úsporných opatření také přemýšleli. Potenciál úspor ve veřejných budovách je obrovský, odhadujeme ho na 20 miliard korun ročně,“ říká generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

„Fotovoltaickou elektrárnu na střeše naší budovy jsme měli v plánu již několik let. Její realizace je navíc logickým krokem, protože je přímo provázaná s komplexním projektem energetických úspor, který v Kongresovém centru úspěšně běží. V loňském roce jsme díky efektivitě provedených opatření ušetřili o celou čtvrtinu více, než máme garantováno. Výroba vlastní elektřiny z fotovoltaické elektrárny na střeše nám náklady na energie ještě výrazně sníží, provoz budovy bude navíc opět více ekologický,“ říká generální ředitelka Kongresového centra Praha Lenka Žlebková.

Fotogalerie